Concursul de Matematica Valeriu Alaci

Universitatea Politehnica Timișoara

Concursul de matematică
Valeriu Alaci
Concursul de matematică
Valeriu Alaci
Concursul de matematică
Valeriu Alaci
Concursul de matematică
Valeriu Alaci
Concursul de matematică
Valeriu Alaci
Concursul de matematică
Valeriu Alaci

Unul dintre continuatorii spiritului lui Traian Lalescu în Politehnica din Timișoara a fost matematicianul Valeriu Alaci (1884-1955). Licențiat în matematică în anul 1909 la Facultatea de Științe a Universității din București, Valeriu Alaci și-a susținut teza de doctorat la aceeași universitate, conducător științific fiindu-i chiar Traian Lalescu. Începând cu 1 noiembrie 1921, Valeriu Alaci era numit profesor cu titlu provizoriu la nou înființata Școală Politehnică din Timișoara și profesor definitiv la 1 ianuarie 1925, urmându-i la catedră lui Traian Lalescu.

O activitate importantă a profesorului Alaci este legată de RMT, Revista de Matematică din Timișoara înființată de Traian Lalescu în anul 1921.  În perioada 1922-1949, în calitate de redactor șef, a reușit să trezească interesul pentru matematică în rândul multor generații de tineri. Aici își publică majoritatea lucrărilor, una din cele mai importante fiind Trigonometria pătratică.

Valeriu Alaci a fost membru permanent în conducerea „Societăţii Ştiinţifice a Şcolii Politehnice din Timişoara", întemeiată în anul 1923, și preşedinte al acesteia din anul 1930. Valeriu Alaci a condus şi coordonat revista de specialitate „Bulletin Scientifique de l'École Polytechnique de Timişoara" (1933-1937).

Monografia Departamentului de Matematică al Universităţii "Politehnica" din Timişoara,  autori: Borislav Crstici, Nicolae Boja, Octavian Lipovan, Doru Păunescu,  Editura Politehnica, 2009, ISBN: 978-973-625-887-9

http://www.regiuneavest.ro/info/cunoaste-regiunea-vest/oameni-faimosi/

Organizatori

 Departamentul de Matematică